12.4.2021

Pop

 Andy Warhol(a)


Andy Warhol

Warhol on yhdysvaltalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka tunnetaan parhaiten töistään Marilyn Monroen kanssa.

Warhol suosio nousi 70- luvulla, kun hänestä tuli hyvin kysytty kuuluisien muotokuvien maalaaja.

Kuitenkin jo kauan sitä ennen, heti opintojensa loputtua, rupesi mies pikkuhiljaa rakentamaan itsellensä harkitun erikoista imagoaan. 



Marilyn Monroe, 1967



Tämä on selkeästi miehen tunnetuimpia teoksia. Andy teki monta eri teosta Monroesta, mutta tämä on ensimmäisiä. 
Teoksessa tulee esille Warholin elokuvapuoli, josta itse pidän suuresti.






Shots Marilyn, 1964



Tämä teos on luotu ensimmäisenä esittelemäni kuvan pohjalta. Tässä teoksessa yhtä kuvaa on toistettu moneen otteeseen, vaihtaen ainoastaan värejä. Näitä on luotu hyvin monta erilaista, joista kaikki ovat olleet suosittuja.



Albert Einstein, 1980




Tämä on Warholille yllättävän yksinkertainen teos. Mustavalkoisia olen nähnyt vain harvoja, mutta poikkeus vahvistaa säännön. Vaikkei teos ole todellakaan yksinkertainen, on se Andylle hieman pelkistetty. 




Skull, 1976


Tämä on taas yksi versio monista Andyn töistä. Tätäkin maalausta hän on monistanut tyyliinsä sopien, aivan kuten Marilynia. Alkuperäinen versio on kuitenkin tässä.



Ingrid Bergman as the Nun, 1983




Tässä näemme taas perinteisempää pop taidetta, josta Andy onkin niin tunnettu. Teos on miehen myöhempiä, joten hänen tyylinsäkin on kerennyt muuttua omanlaisekseen. Aiemmista teoksista näkee hänen vielä hieman etsivän itseään, mutta esimerkiksi kyseisessä kuvassa näkee itsevarmuuden kasvaneen ja oman tyylin muodostuneen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pop

 Andy Warhol(a) Andy Warhol Warhol on yhdysvaltalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka tunnetaan parhaiten töistään Marilyn Monroen k...